Wanneer plukrijp

Plukrijp wil zeggen wanneer de ruwharige vacht zich makkelijk laat plukken tot aan de onder vacht. Onder vacht is de volle nieuwe vacht die op de huid zit de kleur kan verschillen van blond bruin tot zwart.

Hoe vaak is een ruwharige plukrijp, onze eigen ruwharige teckels doorgaans tweemaal in het jaar, voor een show worden ze om de 3 maanden bijhouden zo blijven ze mooi in model.

Wanneer is een pup toe aan een plukbeurt.

Bij een nestje pups zijn de vachten niet altijd allemaal hetzelfde. Het kan voorkomen dat er een pup bij zit met een wat langere vacht. De meeste mensen vallen als een blok voor dit wollige uiterlijk. Toch verdiend juist deze vacht wat meer aandacht. Zorg thuis ervoor dat de vacht niet gaat knopen of klitten kammen over de huid met een kam is echt aan te raden. Ook wat eerder en vaker moet er geplukt worden in het eerste jaar dan zijn broertjes of zusjes die een korte vacht hebben. Uiteindelijk door goed te plukken krijgen ze allemaal een ruwharige vacht. De eerste keer plukken is wanneer de zachte puppy vacht echt los zit het moet leuk zijn en blijven voor je pup om geplukt te worden, is dat helaas niet het geval dan zal de vervolg plukbeurten alleen maar moeilijker worden met alle gevolgen nadien. Blijf daarom altijd tijdens de eerste plukbeurten bij je ruwharige teckel dat je zeker weet dat het goed gegaan is.

Vind je het nu lastig om zelf te bepalen of je hond plukrijp is dan kun je ook langskomen dat wij dit controleren of stuur een duidelijke foto naar ons zodat wij kunnen zien of het de tijd is maar voor de zekerheid pluk zelf een klein beetje dan weet je of het los zit.

Wanneer je hond de volgende plukbeurt nodig heeft hangt af van de vacht. Dit bespreken we dan na het plukken.

Nooit voor een plukbeurt wassen.

Hieronder een voorbeeld. Dit is Mientje zij is 6 maanden oud en voor de eerste keer een puppy plukbeurt gehad. Vanaf nu wordt de vacht alleen maar mooier ook van kleur.