Altijd plukken

Helaas komt het steeds vaker voor dat een ruwharige teckel geschoren of geknipt is. Dit gaat zo tegen mijn teckel liefde in dat ik graag wil uit leggen hoe je een ruwharige vacht herkent waar het niet goed bij is gegaan. Als een ruwharige plukrijp is doet dat geen zeer om te plukken de haren zitten los en moeten verwijderd worden uit het haarzakje om plaats te maken voor de nieuwe haren. Wij plukken naar het trimschema van de Nederlandse Teckelclub.

Wanneer je een ruwharige teckel plukt blijft deze zijn harde ruwharige vacht en kleur behouden zoals deze gefokt is en hoort te zijn. Wanneer je een ruwharige teckel scheert of knipt veranderd zijn vacht in een onherkenbare kleur die zacht en pluizerig is. De oorspronkelijke kleur wordt steeds meer gemengd met licht tot donker grijs of zelfs wit haar. Uiteindelijk krijg je ruwharige teckel een compleet ander uiterlijk met overal knopen en haarklitten meestal op de poten oksels buik snor en borst . Verder blijft de oude plukvacht zitten in de haarzakjes de nieuwe vacht wordt voller en hierdoor krijgt je teckel het snel warm, allerlei huidirritaties en gaat krabben van de jeuk. Onthoud een goed geplukte ruwharige teckel heeft nooit knopen of klitten.

Onderaan twee foto’s van een ruwharige wildkleur teckel die overal geschoren was. Zie het verschil hoe erg het kan zijn en hoe mooi de onder vacht is van dikte en kleur. Deze lieve teckel is gelukkig gered. Om deze slechte vacht te herstellen duurt een plukbeurt een stuk langer 10 uur of meer is geen uitzondering. Het duurt meestal twee plukbeurten voordat de ruwharige vacht en kleur kan herstellen. Deze plukbehandeling is voor zowel de hond als plukker meestal niet prettig. Het vergt veel geduld, wederzijds vertrouwen en vakbekwaamheid. Maar is de vacht eenmaal hersteld dan zal jouw ruwharige teckel je heel dankbaar zijn.